21 mars 2011

Piratkalas för Leo

Leo, som fyller 6 år imorgon, har pratat hela året om att han skulle vilja ha piratkalas när han fyller år i mars. Svettigt, svårt, inte mitt favorit tema alls men klart jag fixade ett piratkalas med lite hjälp av min man!
Jag började redan smått i början av februari med att sy piratkläder och en kaptenkavaj som Leo beställde.
Gjorde också två knivar, huvuddukar och pirathattar.
Tyget till T-tröjorna kommer från Marimekko, modellen från Ottobre creative workshop, fast jag har kapat ärmarna. Huvuddukar var en svart t-Tröja, hattar har jag sytt i fleece. Ska lägga ut beskrivningen snart hur man gör en pirathatt. Byxornas tyg kommer från Ohlssons tyger och modellen är efter mig själv. Röda trikåtyget kommer också från Ohlssons. Kavajmönstret är ett badrockmönster efter Meedom & Meedom som jag har gjort om en hel del. Velouren, knapparna och bandet kommer från Sumpans textilcentrum.




Sen var det dags att göra pynt. Jag bestämde mig för vimplar, en flagga hade vi redan hemma och vi köpte till ballonger med piratdekorationer. 
Jag klippte ut vimplarna med fria handen, sydde fast ett band av samma tyg som byxorna. Vimplarnas tyg är samma som jag använde för tröjorna. Textiltryck gjorde jag med schablonen och färgerna från Panduro. Borde tänkt på att förstärka trikåtyget något så att det vimplarna inte rullar upp men jag orkade inte fixa till saken senare, så de hängde lite sådär.


  Klart det skulle vara skattjakt på kalaset och skattkistan gjorde jag av en skokartong som jag dekorerade med dödskalleservetter i decoupage teknik.



I kistan skulle det vara en liten presentpåse till varje barn med en penna i dödskalletryck, en liten anteckningsblock och en huvudduk. Vi la en massa guldmynt i choklad över alla påsar. Jag sydde påsarna i samma tyg som byxorna, använde bokstavsstämplar från Granit och vit textilfärg för att trycka namn på de.


Barnen fick leta efter kistan i hela huset, min man hade hittat en perfekt mall på en skattkarta på nätet och ritade en egen karta på den. Efter skattjakten gjorde vi smycken och pengar i guld och silverfärgad Fimo lera från Slöjddetaljer.


Och sen var det dags för tårtan som jag bakade efter ett finskt recept (brukar alltid baka samma kaka men dekorera olika). Till mig själv och andra som inte är så förtjusta i socker, gjorde ja en LCHF kaka med hallon och grädde. Vi gjorde också chokladmuffins med hallon och hampafrön och dinkelmuffins med chokladbitar som killarna dekorerade. På bordet var det också pastasallad med mandlar och fetaost, quinoa sallad med inlagd paprika och persilja, hembakad bröd, bönröra med koriander, kikärtsröra med jordnötssmör, goda ostar, piratskepp av ägg, ost, salami, oliver och tomater.





 Maten var god och festen blev lyckad! Nu planerar jag ett nytt kalas med racerbil tema efter Theos önskemål :-)  Men det blir först i slutet av augusti, eftersom vi är på landet när han fyller år i början av juli. Alla tips välkomnas!

Our eldest son Leo had a pirate party yesterday at our place. He ordered costumes, decor and all kind of food and a pirate cake from me. Of course there is no doubt that his crafty Mom is going to fix it all :-)
And so I did, with a little help from my husband. Luckily I started in time and the party was really nice and we didn't get stressed over it at all! So now the next party is already waiting - when Theo turns four in the summer, he wants have a rally cars party :-) All ideas are welcome!



6 kommentarer:

  1. Oleks mul ka sellised sünnipäevad! Väga vinge ja väga tubli :)

    Lisandra

    SvaraRadera
  2. palju õnne leole. no ikka väga kihvt sünnipäev. kõik tundub supertore.

    SvaraRadera
  3. Jah, me jäime ka kõik väga rahule ja ei olegi super väsinud peale pidu :-) Ja väga kahju et te ei olnud peol.

    SvaraRadera
  4. Detta var ett av de finare kalas jag varit på! Lagom många barn. Vackert hem. Gott och trevligt på alla sätt och mycket inspiterande! Noak var så lycklig! TACK för att vi fick vara med!

    Kram,
    Noaks Mamma

    SvaraRadera
  5. Tack Olga! Jag är så glad att tack vare Leo har vi lärt känna er familj! Tack för all inspiration! Kram tillbaks!

    SvaraRadera