11 april 2011

Sommarklänningar

Jag lovade att gå in i detaljerna på klänningarna jag sytt till mig själv. Så here you go!
Den gul-rosa med fjärilar gillar jag jätte mycket, den sitter också ganska ok. Men där blomman sitter blev det ett fel - jag skulle vika tyget två gånger åt motsatt håll, så att det faller sådär snyggt som på andra sidan men det blev inte så. Egentligen gjorde jag det också men eftersom jag nästan aldrig nålar eller tråklar fast någonting när jag syr så gled tyget bort från det stället där det skulle vara vikt på ett visst sätt. Sen märkte jag det för sent och kunde inte ta upp sömnen på ett fint sätt. Så det fick vara en blomma på det stället.
Annars är jag rätt nöjd med modellen. Ändrade ärmarna en hel del. Ville egentligen ha puffärmar men misslyckades att rita om de ursprungliga ärmarna. Räddade saken med muddväv och jag tror att det blev faktiskt finare med muddar, färgen matchar så fint också! Så det blev helt ok sommarklänning till slut.
Tyget kommer från min sista resa till Tallinn från en affär som heter Kangas ja nööp (tyg och knapp), mudden tror jag kommer från Sumpans textilcentrum. Blomman har jag designat själv.


Den grönblommiga klänningen är sytt efter samma modell. Nu har jag sytt fyra klänningar med samma modell fast alla fyra har fått ändringar så bara basmodellen är samma. Gjorde om ärmarna igen, försökte inte med puff eller något annat liknande efter mitt misslyckande med mönsterkonstruktion. Kortade ärmarna rejält och sydde en lång muddbit på ärmslutet som man kan vika en gång för bättre resultat. Tycker att bakstyckets halslinning blev inte så djup som den skulle eller så är det helt enkelt konstigt i den modellen. Tyget är bomullstyg från kanske 80-talets Estland? Kan också vara tidigt 90-tal. Fick det från en släkting som ville ha kjol i samma tyg och resten fick jag behålla. Kjolen är också färdig men jag är inte så himla nöjd med den faktiskt. Tyget är av 100 % bomull och det faller väldigt fult, fast jag har tvättat tyget redan en gång. Det blir liksom inte mjukt.
Klänningen är dock bekväm och jag skulle nog vara helt nöjd med den om inte spetsdekorationen på bröstet hade hamnat snett :-( Jag var nog för trött när jag slutförde jobbet med klänningen och spetsdekorationen som är gjord av farmors gamla lakan, blev helt sned. Nåja, man får leva med saken.
Dekorationen själv tycker jag är jätte snygg och jag blev lite förvånad att blått passar så bra på den gröna bakgrunden.

Two summer dresses for me. I am not very pleased with the details, I was probably too tired when I finished my work with the dresses. But they will do. I used the same model as here, but I changed the sleeves - made them shorter. I really could use some help with model construction....

1 kommentar:

  1. Vilka härliga klänningar! Mkt somriga ser de ut att vara, och så smidigt det låter att ha hittat ett bra basmönster!

    Kan tänka mig att pojkarna gillade det fjäderklädda trädet på morgonen... sånt som piggar upp en vardagsmorgon verkligen! :)

    SvaraRadera