13 oktober 2009

Brödbakning

Idag har jag bakat spenatbröd. Hittade ett recept i en finsk kokbok och som vanligt, gjorde jag om det till mitt eget :-)


Man ska ta lagom av alla ingridienser på 1/2 l degvätska: siktat och fullkorns dinkelmjöl, lite vetemjöl, nakenhavre (blötlägg innan användning), honung, 50 g färskt jäst, ung 200 g fryst spenat (tina först), ung 1/2 dl olivolja, salt. Sen är det bara göra degen, låta den jäsa under duken, forma till bröd eller frallor, baka i ugnen 225 C ung 20 min för frallorna och 180 C ung 45 min för formbröd. Jätte gott!Lägger till en bild på kanelbullar som min finska svärmor gjort och en rolig sockerkaka-aktig kaka med chocklad och palsternacka! Den bakade jag för några veckor sen och killarna älskade den!
Här kommer receptet:
320 g vetemjöl (jag tog siktat dinkel, funkade jätte bra, man ska bara använda vätska tills degen är lagom mjuk, jag går på känsla nästan alltid)
2 tsk bakpulver
200ml olja (jag tog olivolja)
350 g socker (jag tog råsocker och något mindre)
100g mörkt sirap (hade ingen hemma och tog lite honung istället)
3 ägg
100 g mörkt chocklad i små bitar
200 g riven palsternacka
Först blandar man olja, socker, sirap och ägg, sen alla torra ingridienser och sen chocklad och palsternacka. Grädda i ugnen ung 1 t 10 min på 180 C. Mums!

1 kommentar:

  1. Mm, vad gott med spenatbröd! Hur är det med er btw? Long time...

    Kram Anna

    SvaraRadera