14 december 2008

Julbyxor och trasig overlock

Svärmor var på besök hos oss i början av december. Jag tänkte att äntligen kan jag sy tillsammans med henne och passa på att fråga efter en massa tips och tricks. En grej som hade stört mig länge handlade om trådbytet på overlocken. Jag hade hittills sytt med bara vitt tråd så det blev ganska fult på mörka tyger. Men jag vågade helt enkelt inte börja byta tråd själv *genererad min*
Nu bestämde jag mig, att vita trådet skall bytasut till svart med hjälp av min händiga svärmor.
Jag höll på att sy två par julmuddisar till killarna: rött med svarta muddar och svart med röda muddar. De skulle passa perfekt till retrotröjorna jag hittade på KappAhl.
Men det skulle inte bli så lätt tydligen. Griparen gick sönder igen när vi var nästan klara med trådbytet. Och jag var gråtfärdig...det tog hur lång tid som helst att fixa griparen i våras och jag fick släpa overlocken i tunnelbanan till Söder och tillbaks och det var bara ett evigt väntande att få tillbaks den.
Dessutom kostade hela grejen 1200 :-(
Och nu igen, precis innan jul när jag hade tänkt att sy en massa presenter.
Det är bara att bita i det sura äpplet. Egentligen önskar jag mig en ny 5-trådig overlock men men, vi har inte 6500 kronor över till sånt just nu. Så det blir igen ungefär 600 för att fixa griparen och vänta, vänta, vänta...
Jag hade hunnit sy ihop de röda byxorna men utan muddar. Igår, kvällen innan en julfest där det var tänkt att killarna skulle se ut helt perfekta i sina matchande kläder, sydde jag klart muddisarna med vanlig maskin. Ingen ska ju titta på avigsidan :-) Men fult blev det och dessutom var Leos byxor alldeles för smala och långa. Jag kände mig totalt misslyckad.
Fast på bilden ser byxorna helt ok ut:2 kommentarer:

  1. Ja fick ett bra tips om hur man byter tråd smidigt och enkelt och utan problem!

    Klipp av de gamla trådarna vid tråd rullarna. Knyt ihop gamla tråden med den du vill byta med. Dra igenom! supersmidigt eller hur!

    SvaraRadera
  2. Tack! Det var precis som jag gjorde...och av någon anledning, när den svarta tråden hade just kommit igenom till nålarna, så gick övre griparen sönder...
    Jag lämnade in overlocken hos Sos symaskinen på Söder för snart två veckor sen, har varit där och frågat hur det går och ringt flera gånger men det verkar ta igen jätte lång tid att beställa en ny gripare. När jag ska hämta maskinen så tänker jag be de att visa mig hur man byter tråd och trär griparen.

    SvaraRadera